AMERIKAI
"Homework Help Live Free"
Tamás Gáspár Miklós
Hazai képeslapok

 

Május elején otthon jártam.  Nem vagyok ritka látogató otthon.  Az, hogy mindenhol az anyanyelvemet hallom, mindig nagy élmény.  Ez negyedszázad világjárás után szokatlan, de jó érzés.  Egyébként meg vegyes érzelmeket gyűjtöttem –az anyanyelven kívül az ország szépsége az egyik oldalon, a másikon a durvaság, a tolerancia hiánya, sok helyen az emberi hülyeség. A szegénység és gazdagság ellentéte szembeötlő.     

Nem vagyok profi fotós, az látszik, de a világ minden részén rengeteg fotót és diát készítettem, amik közül sokat lapokban és vetítéseken is sok helyen láthattak kívülállók is.  Az alábbi néhány fotó otthoni életkép, ahogy láttam, 2011-ben, a helyszínen.

Bodega a határon.  Valaha itt volt a vasfüggöny, összeszorult a gyomrunk ezt közelítve.  Az örömtől (hogy mehetünk), meg a félelemtől. 

A határsávban itt száguldoztak a határőr dzsippek a farkaskutyákkal

A vasfüggömy idején itt járőröztek a határőrök

Egy (pozsonyi rendszámú) DDR Trabant a határon, szlovák felirattal:  “Ha megnövök, BMW leszek”.

Benne a kormányzár meg a kis Trabi…. 

Töketlen

Siófok csendes

Non-stop.  Non-stop be van zárva 

Azért néhány látogató van… 

Az Apartment szónak mindenféle változatát láttam

Hány csillagos lehet vajon…

Aki bejut, annak ingyen van 

Hungariqm – jégkásázó

Csókolom, nem találom a csövet!

Éjszaka kitörték, ballagás volt…

Marx tér  Siófokon…  Nem baj, Ukrajnában még Lenin szobor is van. 

Odabenn békés folklór…

És nem annyira békés…

Az infláció miatt nem akarjuk szebben ráírni az árat…. 

Galambok község Zalakaros mellett.  Polgárőrség által őrzött település.

Nem elég jól őrzött, a tábla fele már hiányzik….

Ez az igazi szép Magyarország – Galambok község

Freskó Galambokon

Hogy el ne tévedjünk…

A Karos Spa világszínvonal.

Nagykanizsa

Két Nagymagyarország között egy vese…

Európa talán legszebb fekvésű városa

A lakásomnál egyfolytában jönnek a kukázók

Gazdagság

Szegénység

Vérmező, buszmegálló. Utam mélypontja volt ilyeneket látni… Gyomorforgató. 

A tűző napban igen fénylett, de muszáj volt lefotózni – ilyen bunkóságot sehol nem láttam még. 

Hajléktalan az Alagút mellett.  Elüszkösödött lábát mutogatva koldul, itt éppen a kukában kotort szerencsétlen.  Ez a hölgy szalad lefele a lépcsőn.  Úgy megijedt mikor meglátta, hogy visszaszaladt egészen a Várig. 

Motoros felvonulás

Liszt Ferenc Reptér…Sokan azt hiszik egy új reptér nyílt

Búcsú…

6 Comments

6 Reader’s Comments

 1. Koday László

  A Magyar valóság….

 2. Hozzád hasonló hazajáró vagyok kissé közelebbről (Varsó). Impreesszióidat én is igazolom, sőt hasonlókkal tudnám szaporíteni. De ha legközelebb alkalmad nyílik Nyírbátorba is ellátogatni, nem bánod meg. Amit az utóbbi néhány évben abban a városban műveltek, az bizony káprázatos. Csakhogy van egy aktuális bökkenő: azt a fejlesztést a fülkeforradalom előtt még a szocik művelték és az EU. Elég, ha csupán az utolsó eredményeiket látjuk “Hit és egészség” címszó alatt.

 3. nyusziulafuben

  Nagyon jo. En is igy latom, gyonyoru tajak, latkepek, de sajnos kozelrol lerobbant az orszag. A szegenyek egyre szegenyebbek, a gazdagok egyre gazdagabbak. Ez egyre szembetunobb nekem is, szerintem midenkinek. Ezek a kepek is ezt sugalljak. Es az elobbiek egyre tobben vannak. A kontraszt meg Ausztria utan is elkepeszto, dudvas, gondozatlan, poros falvak, (tisztelet a kivetelnek),latszik hogy az emberek muveletlenek, es igen nehezen elnek meg. Egyelore nincs felzarkozas sem. Mikor lesznek nalunk olyan falvak meg utak mint a sogoroknal? Meg a budai legdragabb ovezetben is van burkolatlan utca. Lehet hogy Nyirbatonyba kell, hogy menjunk, tisztelt oldboy. Tiszteletem, ha ugy van, ahogy irja. Sok kene belole.

 4. “Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj…”

  Kedves Tibor! A riport elején az egyik képnél említed, hogy valamikor itt húzódott a vasfüggöny. Lehet, hogy ez az országok között húzódott, de az a különbség, hogy ma már az ország minden porcikájában, az emberek között húzódik a vasfüggöny. Abban az antivilágnak titulált rendszerben nem tudtuk elképzelni, hogy valakivel politikai indíttatásból nem állunk szóba – ma ilyen is van, nem is kevés. Családok bomlottak fel miatta. Az ok egyrészt a mindennapi hajsza okozta elfásultság és elidegenedés. Másrészt az ország árnyalatlan- fekete-fehér – politikai és ideológia kettéosztottsága.
  A hetvenes évek kimondottan kedélyesek voltak, az emberi kapcsolatok tekintetében. Viccek tömege – és nem csak politikai viccek – járták a pesti utcákat. A kultúrális élet, a színházak,a hangversenytermek,a kabarék stb. éltek, sőt virultak. (A minap épp a Zeneakadémia csődjéről zengtek a szenzáció éhes médiák) A rádió és a tv. kitűnő klasszikus és kortárs szerzőktől rádió és tévéjátékok tömegét ontotta remek rendezők és színészek közvetítésével. Ma már egyik műfaj sem létezik. A művész-társadalom éppúgy kettéosztott…
  És Kedves Tibor! Ugyebár, mint az képeidből is kitűnik meghökkentő volt számodra a nyomornak az a rideg, lelketlen valósága amely eléd tárult az itt eltöltött néhány nap alatt, ahhoz képest, amit a vasfüggöny idején itthagytál.
  Látszólag szines világot élünk, akinek van pénze és elég, az igen csodás dolgokat is megélhet e hazában, csakhogy ahelyett, hogy ezek száma növekedne, inkább egyre csökken.
  Mai szókincsünk, a fogyasztás áldásos hatása révén talán duplája a 20év előttinek, nem győzném felsorolni az új kifejezések sokaságát, melyek szinessé tehetik nem csak beszédünket, de életünket is. Ezt a képet csupán a feltételes mód rontja el, mert az az egyetlen szó, amely azóta hiányzik a szótárból, de az nagyon: a l é t b i z t o n s á g.

 5. …Ami pedig a Heller Ágnest pocskondiázó feliratot illeti, az megmutatja, hogy honnan fúj a szél. Ez is egy tárgyi bizonyíték arra, hogy a fideszes “N e m z e t i Sz á m o n k é r ő s z é k” első számú kifogása a perbe fogott világhírű filozófus ellen, annak s z á r m a z á s a.
  sk.

 6. Drotos Imre

  T. Tibor ! Köszönöm ,hogy válaszra méltattál, sőt tájékoztattál az ujságírói etikáról. Bevallom sem a nagybetűvel írtakkal sem egyébbként nem állt szándékomban sértegetni. Ezek a “bakik ” csupán végzettségemből adódottak. Amennyiben úgy érzed, hogy a szöveg írásommal megsértetelek, elnézést kérek, de tartalmát most is igaznak tartom. Nem említettem , hogy amikor az eü-et-, (300-Ft -os dij ) tanulmányi eredmény alapú ösztönző rendszert stb. akarta megreformálni az MSZP., a FIDESZ – KDNP- ellenzékként népszavazással megakadályozta. Üdv: .

Írja meg véleményét!

 

Legnépszerűbb címkék