“Minden idők legnagyobb szigorítása ígérkezik” – Orbánék bekeményítenek Frank szerint.

A 168 óra hetilapban megjelent interju, Hegedűs Eszter írása.  Megjelent a XXIII. évfolyam 24. lapszámban, 2011 június 16-án.

Negyedszázada disszidált, féltucat diplomával a zsebében.  A Kanadai Urbanisztikai Intézet volt nemzetközi vezérigazgatója a világ több mint száz országában irányított demokratikus felzárkóztatási és önkormányzási programokat.  Így hazánkba is több milliárd forint értékű segítséget hozott az önkormányzatok fejlesztésére. Frank Tibor, a minapi kanadai választáson győztes Konzervatív Párt oszlopos támogatója május elején idehaza járt. Friss tapasztalatairól HEGEDÜS ESZTER kérdezte..  

- Ön  hányszor kapott levelet a miniszterelnökétől, amiben a tanácsát kéri, hogyan kell kormányozni?

- Szerencsére nálunk a politikusok nem nézik teljesen hülyének az embereket. A világ minden szegletében dolgoztam, de ilyen demagógiát még nem láttam. Némelyik kérdéshez képest a vizitdíjas népszavazás akadémiai  disszertációnak tűnik. Egyébként is, ezek a kérdések költőiek, hiszen a konvergencia programban már elkötelezte magát a kormány az intézkedések iránt. Ráadásul e  trükk költségének a töredékéért lehetett volna reprezentatív felmérést csináltatni egy objektív kutatóval. Hogy egy ország miniszterelnöke egy tévéadásban egy parkban ülve költői kérdéseket tesz fel: “Mi legyen a rezsivel?” – hát, az kiveri a biztosítékot. Azt elfelejtette megkérdezni, hogy legyen-e ingyensör. 

- Az alkotmányozáshoz sem kért tanácsot az Ön kormányfője? Mert minket, magyarokat ebbe is “bevontak”.

- A demokráciának és így az alkotmánynak is az az alapja, hogy a kisebbségek, a más véleményen lévők szabadságát, védelmét biztosítsa.   Nem azok szólásszabadságát kell garantálnia, akik egyetértenek velünk, hanem azokét, akiknek a gondolatait is utáljuk. A konzervatív Die Welt szerkesztőjével értek egyet: az új magyar alkotmány a múltba réved, és éppen a vitát tartja szükségtelennek, ami a demokrácia sine qua nonja.  Az alkotmányozásnak csak akkor van értelme, ha az új alaptörvény konszenzuson alapul, olyan igazságokat tartalmaz, amelyekkel mindenki azonosulni tud. Akkor lesz időtálló.  Találkoztam itthon olyan barátommal, aki elkeseredve közölte: emiatt az iromány miatt kirekesztettnek érzi magát. És ezzel nincs egyedül. Nem csak az abszurdum, hogy egypárti, vagy az, hogy egy magánintézmény nevét beleírják egy ország alaptörvényébe, hanem az is, hogy több ponton rég letűnt időket idéz. Azt rögzíteni egy alkotmányban 2011-ben, hogy a házasság férfi és nő közötti kapcsolat, a világ nagy részén ma úgy hangzik, mintha 1600-ban Giordano Bruno megégetésekor utólag azt írták volna a Bibliába, hogy a Nap kering a Föld körül…  

- Mondja ezt jobboldaliként.

- Nem az oldal a lényeg,  hanem a demokrácia. Ez az alaptörvény nem arról szól, amiről kellene: tudniillik, tudniillik,hogy a polgárt hogyan lehet megvédeni az államtól – hanem fordítva. Mindenhol szép lassan süllyedünk, de itthon még zsírozzák is a csúszdát. Érthetetlen, miért kell egy országban köztársasági elnökké megtenni valakit, aki magas szinten szolgálta ki a kommunista rendszert.  Csakis egy oka lehet: könnyen elmozdítható marionettfigura. A katasztrofális helyesírás pedig ezen a poszton ugyanolyan elképesztő, mint amikor egy miniszterelnök nem ért a gazdasághoz.

- Apropo, gazdaság! Ön közgazdász is. Hogyan lehet konkrétumok nélkül vezetni egy országot?

- Ahogyan évértékelőt számok, adatok nélkül előadni. Az olyan, mint amikor a krumplilevesből kifelejtik a krumplit. Elfogadhatatlan, hogy egy év elteltével még mindig nincsenek konkrétumok. És történik ez a kétharmad ellenére. Eléggé tragikusnak látom a helyzetet. Az elmúlt év az ötletelések és a Fidesz bebetonozásának éve volt. Összevesztünk Európával, lebontották a fékek és ellensúlyok rendszerét, potenciálisan bármikor megszűnhet a jogállamiság, a gazdaságpolitikának nem látni az értelmét. Mind gazdasági, mind politikai téren gyakran egymásnak is ellentmondó kapkodásokkal teli esztendő van mögöttünk. 1956 óta nem volt ilyen rossz az imázsa az országnak. Sokan félnek. Mostani látogatásom során is sokszor hallottam, hogy “majd személyesen, nem telefontéma”. Mint régen, az átkosban.

- Többször beszélt arról lapunkban is, hogy jó néhány gazdag országon is túlteszünk  a szociális juttatások terén. Most aztán a munkanélküli segélytől a gyógyszerkasszán át a felsőoktatásig az élet szinte minden területén “bekeményítenek”. Erre gondolt?

- Nem igazán. Úgy tűnik, minden idők legnagyobb szigorítása ígérkezik. Úgy látszik, mi magyarok tényleg nem tudjuk megülni a lovat – mindig átesünk a másik oldalára. Igen, irtózatos pazarlás tapasztalható, aminek gátat kell vetni. A több százezer rokkant egy háború után is sok lenne, nemhogy egy sportnemzetnek mondott országban! Változtatni kell. Na de, az isten szerelmére, nem így! Először, most ütöttek évi ötszázmilliárdos lyukat a költségvetésen a legrosszabbkor áterőltetett adórendszerrel.  Másodszor: a visszamenőlegesség nonszensz! A társadalmat irritálja, ha egyesek 25 évi szolgálat után mennek nyugdíjba. Jogosan.  De nem az a megoldás, hogy egy rendőrnek, aki húsz éve ilyen feltétellel szerelt fel és azóta szolgál, azt mondjuk: nem öt, hanem tizenöt éved van még hátra.  Ugyanis ő nem így tervezte az életét, bízott az állam ígéretében. Az államnak pedig tudomásul kell vennie, hogy jócskán van kötelezettsége és tartozása.  Tóth III. Gáspár főtőrzs is ugyanazzal az állammal szerződött, mint az a frankfurti tőzsdés, aki megvette az állampapírokat.  Mindkettőnek egyforma tisztelet jár.  Egy új rendszer  vonatkozhat a jövőben a rendszerbe lépőkre, de visszamenőleg nem.  Elég nagy társaságban, itt, Pesten néztem a híradót, amikor a miniszterelnök Merkel kancellár mellett elkezdte a sajtótájékoztatóját. Orbán azzal a mondattal nyitott: a kormánynak először is kiszámíthatónak kell lennie. Akkora nevetés tört ki a nem éppen baloldali társaságban, mintha kabarét néztünk volna. A harmadik: elítélendőnek tartom a konzultációk és a tervezés teljes hiányát.  

- Egyesek már éhséglázadásokat vizionálnak…

 - Kelet-Magyarországon kezd válságossá lenni a helyzet. Az élemiszer- és az energiaárak növekedésével egy időben az állam egyre jobban szorítja és alázza az elesetteket, ráadásul kriminalizálta a szegénységet. Attól nem lesz több munkahely, hogy százezer béna hirtelen megtanul járni, ötvenezer vak hirtelen látni fog, és ha a félmillió munkanélkülinek ezentúl nem adunk segélyt. Ahhoz, hogy ezt a krízist túlélje az ország, csak abban reménykedhet, hogy Németországban valódi és tartós konjunktúra következik. Ez megszilárdíthatja Orbán hatalmát.  

- Egyébként is elég reménytelennek látszik leváltani…

- És ha sikerül is, az alkotmányban gondosan elhelyezett taposóaknák és a kilenc évre bebetonozott “időzített fékek és ellensúlyok” könnyűszerrel lehetetlenné tehetik az új kormány működését. A kisembert a demokrácia ügye nem izgatja, és ha a hasa nem korog, ellesz ezután is. Kivéve azt a pár tízezer orvost és más szakembert, akik a jobb élet reményében vándorbotot fog, valamint azt a pár százezer fiatal álmodozót, akik úgy érzik majd, mint mi annak idején, amikor 25 éve disszidáltunk, hogy inkább lesznek szabad idegenek egy távoli földön, mint szürke bókolók a saját hazájukban.

Link az eredeti interjuhoz és a hozzászólásokhoz:  http://www.168ora.hu/buxa/frank-tibor-alkotmany-interju-orban-merkel-gyogyszerkassza-kozgazdasz-77424.html

7 Comments

7 Reader’s Comments

 1. Siralmas, ami itt megy. Mindenki el van foglalva a nyomoraval, aki meg kuzd, azt a jo magyarok megprobaljak visszahuzni. Azert az ingyen soron mosolyogtam:)
  Koszonom a remek irast, most megyek, megnezem a linken is:)

 2. Olah Zsuzsanna

  Buta vagyok, nem ertem!!!! Miert erositene Orban hatalmat Nemetorszag gazdasagi fellendulese?????? Valaki kerem magyarazza meg nekem.
  Koszonom, remek olvasmany volt

 3. tibor.frank

  Kedves Zsuzsanna:

  Leegyszerusitve, de valoszinuleg teljesen jogosan, abbol indulunk ki, hogy Orban hatalmat a jogrendszer megroviditesei nem, csak a polgarokra nezve gazdasagilag hatranyos folyamatok kezdhetik ki. Erre sok sok bizonyitek van, pl. a jogsertesekre a nep nem mozdult, de a penztarcajukat erinto intezkedesekre igen. Jelenleg egy lehetosege van annak, hogy az orszag gazgasagi helyzete jobbra forduljon, ez pedig a nemet gazdasag fellendulese. A jelenlegi novekedest is kizarolag az ebbol az igenybol adodo export-novekedes adja. Tehat ha ez folytatodik, akkor a nep el fog nezni az alkotmanyos, jogi stb visszaelesek felett, mert a gazdasag ugy ahogy javulni kezd es remenyt ad. Ha Nemetorszag kepessege a magyar export felszippantasa irant csokken, akkor azt a magyar polgar rogton erezni fogja a penztarcajan. Mindket iranyu mozgas rogton kimutathato lesz az Orban iranti tamogatottsagban. Sot, ennel tobb is kijelentheto: van egy szoros korrelacio a nemet gazdasag es az orszag szabadsag-foka kozott. Minel jobban mukodik a nemet gazdasag, (hosszabb tavon) annal tobb jogi visszaelest, szabadsag-korlatozast es onkenyeskedest engedhet meg maganak Orban. Mert a gazdasagi sikereket, (amelyeket a nemet gazdasag ert el es csak rajta keresztul mi), lehet ugy beallitani a populista propagandaval, hogy lam ez a mi torvenykezesunk sikere, i.e. jol csinaljuk a dolgunkat. Az, hogy kozben a polgar elveszti alapveto jogait, az atlagpolgart egyaltalan nem erdekli. Udvozlettel Tibor

 4. Kedves Frank Tibor, valoban, az atlagpolgart bizonyos dolgok nem erdeklik, csak legyen annyi fu elotte, amin kenyelmesen elkerodzhet. Meg mindig tobb a birka az akolban, mint a juhaszkutya. Engem speciel zavar es elkeserit, hogy hulyenek nez a sajat fizetett alkalmazottam, mert ugye a politikusok a nep megbizottai, minket szolgalnak(nanak) es az adobol kapjak a fizetest. Mas kerdes, hogy tobbsegben voltak a birkak a szavazason. Nalunk most mar a farok csovalja a kutyat es kulso korulmenyektol fugg a jovo.Felteve, ha itt marad az ember…

 5. Olah Zsuzsanna

  Nagyon koszonom a valaszt, kisse megokosodtam, viszont elkeserito, ha csak ez az egy dolog ami segithet valamellyest a gazdasagon!
  Ez a politika felek kesobb csokkenteni fogja irantunk az erdeklodest igy most nem is tudom mit kivanjak igazan, hogy mindenkinek jobb legyen.
  Bonyolult es szerteagazo ez az egesz, keves a temaban hozzaerto gondolatom es szavam van, de erzem es tudom nagy a baj otthon.
  Kedves Frank Tibor nagyon nagyon koszonom, hogy idot szakitott a valaszra, miutan ket helyen is megjelent a cikk nem vettem eszre.
  Nagy szeretettel es figyelemmel olvasom! Udvozlettel Olah Zsuzsanna

 6. Kedves Timea Szabó. Nem sok az a pénz amit szolga létükre kapnak és összelopnak?

Írja meg véleményét!

 

Legnépszerűbb címkék