A szerzőről

1955-ben Miskolcon született, itt élt 18 éves koráig. Ezután Budapestre költözött, amikor is felvették az ELTE matematika-fizika szakára. Később az ELTE-n elvégezte a történész szakot is, majd a Külkereskedelmi Főiskola áruforgalmi szakán diplomázott, ezt követően a Belkereskedelmi Főiskolán szerzett idegenvezetői képesítést. Szintén Budapesten kapta meg a közgazdasági tudományok doktora címet (Summa Cum Laude). Hosszú ideig tanult zenét, filozófiát, majd később Kanadában ingatlanügynöki, majd ingatlan pénzügyi képesítést szerzett.

Eközben 2 évig középiskolai tanár volt, valamint 7 évig felsőoktatásban tanított Budapesten, idegenvezetőként dolgozott, megalapította a Kádár-rendszer első magánutazási irodáját, valamint a rendszer egyetlen magániskoláját. Volt taxisofőr, tapétázó kisiparos, jazz-rock zenekar menedzsere, éjszakai piaci áru-rakodó.  Jól megismerte a cigányság életét, amikor 5 éven át, egyetemi oktatóként egy analfabéta kereskedőnek volt a sofőrje.    

1986-ban kalandos körülmények között családjával disszidált, és egyévi németországi menekült élet után 1987-ben bevándorolt Kanadába. Itt pizzafutárként kezdte, majd – ahogy 1997-ben megjelent életrajzában, az Egy világpolgár vallomásai (Csontos János munkája) című könyvben mondja – villámsebességű kanadai karriert futott be.

Ideérkezése után három hónappal már egy közösségi központ Business Manager-e; másfél évvel később a hamiltoni Effort Trust General Manager-e, ahol 300 milliós ingatlanvagyont kezelt, majd a torontói Stamm Economic Research elnökhelyettese. 1991-ben Art Eggleton torontói polgármester nemzetközi tanácsadója, ekkor alapítja meg a nonprofit Kanadai Urbanisztikai Intézet Nemzetközi Program Irodáját, amely néhány év alatt nemzetközileg elismert, világszerte irodákkal rendelkező céggé vált a vezetése alatt. Eközben megalakította saját cégét, az Urban Innovative Solutions Inc.-t.

Dr. Frank ezután 15 évig, mint az Iroda vezérigazgatója, több mint 100 országban dolgozott gazdasági segélyprogramok implementációján. Világszerte elismert “demokrácia-exportörré” vált a bevált kanadai módszerek terjesztésével. Sok országban nyújtottak segítséget korszerü kormányzati módszerek, a fenntartható fejlődés és a közösségi részvétel alapján álló gazdaság-fejlesztési stratégiák elterjesztésében. 

A Világbank egyik testülete, az ENSZ-szel és az OECD-vel felállított “Pénzügyi Decentralizáció” kanadai képviselője, majd szintén Kanadát képviselte az isztambuli Habitat ENSZ konferencián. Rendszeres előadó, az öt kontinensen tartott sok-sok tréning programon és szemináriumon kívül több mint száz nemzetközi konferencián adott elő, felszólalt a fenntartható fejlődésről tartott Johannesburg-i ENSZ konferencia plenáris ülésén több mint tízezres hallgatóság előtt.

Magyarországon 1991-től voltak irodái a cégének; több milliárd forint értékben vittek kanadai segítséget az országnak. Kiváló eredményeket értek el a lakosság és más érdekeltek aktív részvételével folyó önkörmányzati stratégiai tervezés meghonosításában, mely módszer a hazai törvényalkotásban is megjelent.  Ennek keretében több mint 200 magyar szakembert és politikust hozatott Kanadába tanulmányutakra és sok kanadai szakember segítette a hazai önkormányzatok munkáját.

A világ minden részén kitüntetések sokaságát kapta munkásságáért. Pl. büszke paraguay-i elismeréseire, tiszteletbeli állampolgár a Fülöp-szigeteken, Havanna város aranykulcsával jutalmazták meg, Szlovakiában megkapta a legmagasabb kitüntetést a közigazgatási reform végrehajtásában való részvételéért. A CEE régióban elismerték munkásságát Boszniában, Észtországban, Latviában és Litvániában, Ukrajnában és Lengyelországban is.

Otthon Göncz Árpád 1999-ben Köztársasági Elnöki Aranyéremmel ismerte el a Kanada és Magyarország kapcsolatainak fejlesztésében játszott szerepéért, majd a forradalom 50. évfordulóján Sólyom László köztársasági elnök a Köztársasági Érdemérem Tisztikeresztjét adományozta dr. Frank Tibornak a magyar demokrácia fejlesztésében szerzett érdemeiért.

A már említett magyar nyelvű életrajzi könyv mellett néhány éve jelent meg angolul is életrajza, szintén Csontos János munkája, a “Flowers in the Backyard”. 1997-ben Hámori Tamás egyórás dokumentum-filmet készített róla, amelyet különböző csatornák, köztük az MTV és a Duna TV tucatnyi alkalommal bemutatott.

Frank Tibor pár évvel ezelőtt, 50 éves korában visszavonult, és saját érdekeltségeit felügyeli Kanadában, valamint a tengerentúlon is. 36 éve nős, felesége, társa és üzlettársa, Kriszta. Két gyerekük van, Richard (aki Vancouverben egyetemi oktató, kriminalisztikai szakember), és Melinda (aki Sydney-ben, Ausztráliában darabok színpadra állításával foglalkozik). Két unokájuk van, Benjámin és Dániel, ők Vancouverben élnek. Tibor hobbiként sakkozik, valamint elismert képzőművészeti és zenei gyűjteményét ápolja.

Dr. Frank nem volt semmilyen pártnak a tagja, ugyanakkor aktiv támogatója a Kanadai Konzervativ Pártnak.

(Az oldal szerkesztésében Frank Tibornak Hegedűs Eszter újságíró segit, melyet köszönünk neki).

5 Comments

5 Reader’s Comments

 1. Veszely Judit

  Lenyűgöző egy életút. Fogadja gratulációmat és elismerésemet!

 2. Néhai Juhász Gyula akadémikus, történész-professzortól sok jót hallottam Önről. Talán találkoztak is Budapesten?
  A sok-sok kalandos, szabadságkereső élet mind megannyi érdemel lejegyzést. De az Öné különösen megragadott.
  Köszönöm, hogy segített emlékezni.

 3. Thanks for the erdekes informacio

 4. Nagyon szép életrajz. Nagyon szép levelet írt a köztársasági elnöknek, akinek megválasztásában közre is működött, hiszen szép kitüntetéseket kapott 1989-től. Hogy jó iskolákban képződött (ki finanszírozta nagy üldözések, elnyomatások időszakában? míg végre mindent magával vive, amit kapott kiszökött az országból) azon túl, hogy zseniális ember, talán nem kétséges. Vagy éppen az iskolái ellenére magától lett ilyen zseniális? Szóval ha ez az apró megbicsaklás ne lenne, hogy a nép pénzén képződött, még hiteles is lehetne. De mi meg itthon maradtunk abban amit ránk hozott 89-ben. Köszönjük.

 5. Örömmel fedeztem fel Önt a Klubrádió műsoraiban és azóta is hallgattam folyamatosan, amíg rendszeresen szerepelt Orosz Józsefnél a Kontrában.
  Az életútja engem is lenyűgöz, tiszteletteljes meghajlásra ösztönöz.
  Már akkoriban, mikor tanítványai között tudhattam magamat, tisztában voltam azzal, hogy egy nem mindennapi ember közelébe kerültem.
  Jólesően, hálával gondolok azóta is Önre.
  Nagyon jó egészséget, további sikereket és mindenből a legjobbat kívánom Önnek és családjának!! :-)

Írja meg véleményét!

 

Legnépszerűbb címkék